woensdag 16 december 2009

Advies van de vakbonden in gemeenschappelijk front in de NAR

Persbericht

Brussel, 15 december 2009.


In gemeenschappelijk vakbondsfront heeft het ABVV een advies uitgebracht over de anticrisismaatregelen die volgens de wet van 19 juni 2009 verlengd moesten worden, tegelijkertijd met een betekenisvolle vooruitgang in het dossier van de harmonisatie van het arbeiders- en het bediendestatuut.

Het ABVV betreurt dat niet alle partijen rond de tafel het nodig vonden dit engagement na te komen. Dit is betreurenswaardig en brengt ons sociaal overlegmodel een harde klap toe.
Sinds maanden mobiliseert het ABVV voor een betere bescherming van de werknemers die het slachtoffer van de crisis zijn. In dit verband kadert elke maatregel die de werknemers een grotere bescherming biedt, in de bekommernissen van het ABVV. Het is de wens van het ABVV en ook de reden van zijn laatste mobilisatie (4 december) om iedereen op te roepen opnieuw rond de tafel te gaan zitten om de werkgelegneheid beter beschermen.

Daaronder verstaat het ABVV ook dat rekening gehouden moet worden met de meest kwetsbare werknemers: vandaag zijn 160.000 arbeiders slachtoffer van de crisis en worden zij in economische werkloosheid gezet, zonder enige zekerheid over hun toekomst en het behoud van hun werk.

Het ABVV blijft een harmonisering van het arbeiders- en bediendestatuut eisen, met ondermeer de regeling van het probleem van de opzegtermijnen. Het vestigt overigens de aandacht van de werkgevers op het feit dat het tot niets dient tot morgen uit te stellen wat vandaag via het overleg geregeld zou kunnen worden.
Wij wachten nu af welke voorstellen de regering zal doen in antwoord op het eenparig advies van de vakbonden. Dat gaat zowel om de anticrisismaatregelen voor de bedienden als om de opzegtermijnen voor de arbeiders.

Tenslotte moet, met het oog op de bescherming van de werkgelegenheid, een eerste stap gezet worden om de opzegtermijnen van de arbeiders te verlengen, omdat zij bijzonder zwaar getroffen worden door de verschillende ontslaggolven. Dat is essentieel voor het ABVV.

Geen opmerkingen: