donderdag 17 juli 2008

ABVV zal niet laten raken aan de index

Gouverneur Quaden van de Nationale Bank lanceerde in persoonlijke naam een “oplossing” voor de recordinflatie: voer een “variabele” index in. Hij stelt met andere woorden voor hoge lonen een lagere indexkoppeling te geven dan lage lonen.

Dit voorstel is misleidend: het geeft geen antwoord op de koopkrachtproblemen van mensen met lage en middelgrote inkomens. Zij zullen hierdoor geen euro meer krijgen. Het voorstel is bovendien gevaarlijk: de gouverneur gaat compleet voorbij aan het solidariteitsmechanisme. De index zorgt immers niet alleen voor een aanpassing van het loon op zich, maar heeft ook invloed op de bijdragen aan de sociale zekerheid van werkgever en werknemer.
Door de indexkoppeling voor de hoge lonen te schrappen of te minimaliseren, verklein je meteen ook hun bijdragen aan de sociale zekerheid en aan de fiscaliteit. De sociale zekerheidsbijdragen gaan via het solidariteit- en verzekeringsmechanisme naar de sociale uitkeringen. Waarom zouden hoge lonen nog bijdragen aan de sociale zekerheid als hun indexkoppeling wegvalt? Wie kan gemotiveerd worden om mee te draaien in een systeem waar hij/zij zelf ook niet beter van wordt?
Het risico op een tweesporen beleid is dan zeer reëel.

ABVV vindt het voorstel van Guy Quaden onaanvaardbaar. Het zal niet laten raken het bestaande indexsysteem.
Premier Leterme gaf in de Kamer gisteren trouwens diezelfde boodschap, waardoor hij meteen Didier Reynders terugfloot, die blijkbaar op Europees vlak wel een opening had gemaakt.
ABVV eist dat de regering de index ondubbelzinnig en op alle niveau’s verdedigt, zowel in ons land als internationaal!
De “remedie” die de gouverneur voorstelt pakt bovendien de essentie van het probleem niet aan: nl. de oorzaak van de veel sterkere inflatie in ons land t.o.v. onze buurlanden. Oorzaak die in grote mate te wijten is aan de veel snellere stijging van de energieprijzen in België. Het zou getuigen van moed indien de gouverneur oplossingen voor dit probleem zou aankaarten!




ABVV - Federale Persdienst

Geen opmerkingen: